Nutrició maternoinfantil
Odontopediatria i Ortodòncia
28.12.23

Esmorzars i berenars TOP

WhatsAppXCopy Link
Dies de vacances trenquem rutines, fem més plans fora de casa, improvisem més esmorzars i berenars... Per això hem pensat en diverses alternatives saludables per menjar entre hores:

FRUITA:

És important que hi hagi presència d’una peça de fruita a cada esmorzar/berenar per arribar al mínim de 3 racions/dia. Fruita fresca sencera, en macedònia, com a topping del iogurt, com a batut, etc.

FRUITS SECS:

Els fruits secs són aliments amb una alta riquesa de micronutrients i alt contingut en proteïnes i greixos saludables. Els podem oferir en crema/triturats/mòlts. Evitar en forma de barretes.

PA INTEGRAL AMB…

– Tomàquet + formatge fresc.
– Hummus, olivada o paté vegetal.
– Xocolata mín. 85% cacau.
– Crema de cacahuet + rodanxes de plàtan.
– Alvocat.
– Bonítol/verat/sardina en conserva o fer-ne paté natural.
– Tomàquet i oli d’oliva.

IOGURTS NATURAL:

Si s’ofereixen làctics és convenient que aquests siguin en la seva forma natural (iogurt, kèfir, iogurt de soja…), sense sucres afegits. Si volem, podem fer a casa “toppings” saludables: cereals inflats s/s sucres, civada, fruita, fruita dessecada, canyella, batuts casolans (iogurt+fruita),…

Les odontopediatres i nutricionistes, quan valorem els menús de berenar actuals observem en general un excés de carn vermella processada (pernil dolç i serrà), un abús de pa blanc/torradetes com font de carbohidrats única, falta de fruita a diari, absència d’oferta de fruits secs de 3 a 9 anys i molt reduïda a la franja de 10-12 anys.

DILLUNS:
Fruita + Pa integral amb tomàquet, formatge i oli d’oliva

DIMARTS:
Rodanxes de plàtan amb crema de cacauet

DIMECRES:
Fruita + Pa integral amb hummus

DIJOUS:
Iogurt natural amb trossets de fruita (o batut casolà) amb flocs de civada  + pols de d’avellanes

DIVENDRES:
Fruita + Torradetes integrals amb 2 unces de xocolata negra 85%