Pediatria
30.05.24

Els pilars bàsics d’una bona salut infantil

WhatsAppXCopy Link

Els quatre pilars que hem de reconèixer i potenciar són:

1- Una bona alimentació.
2- Un bon descans nocturn.
3- Una bona salut emocional.
4- Una bona condició física, passant temps a l’aire lliure + activitat física regular.

Perseguim que les nenes i nens d’avui en dia gaudeixin d’una vida saludable, tant física com emocional; cuidant quatre pilars bàsics, especialment durant la primera infància, es veurà molt beneficiada la seva salut i benestar.

1- Una bona alimentació.

La nutrició adequada és un dels factors que més influeixen en el creixement i desenvolupament durant les primeres etapes de la vida. 

Quines són les principals recomanacions?

  • Basar l’alimentació de casa en aliments saludables i no en productes. Verdures, hortalisses i fruites, proteïnes i grasses saludables (peix i marisc salvatge), ous, carn, oli d’oliva verge extra, fruits secs, llegums… De temporada, proximitat i ecològics millor!
  • Fer menús similars per a tota la família, amb els mateixos aliments, tant a casa com als restaurants.
  • Menjar quan es tingui gana i respectar la sensació de sacietat.
  • Gaudir dels àpats i compartir moments i experiències amb la família i amics, evitant l’ús de pantalles o altres distraccions.
  • Aigua, aigua i…aigua com a beguda/refresc!

2- Un bon descans nocturn.

Tenir una bona higiene del son ens ajuda a descansar correctament. És tant important que els petits de casa dormin les hores necessàries com que el descans sigui de qualitat. 

Tips per un bon descans nocturn: 

  • Activitat diària: durant el dia, fer vida a l’exterior, en contacte amb la llum del sol i dur a terme activitats variades (incloent exercici físic). 
  • Dormitori: crear un ambient òptim pel descans. Una habitació acollidora, ordenada i amb poques joguines, sense soroll ni llum artificial, temperatura entre 17 i 19 graus, pijama i roba de llit suaus, idealment de teixits naturals. 
  • Llum: mínima exposició a llum artificial durant les darreres hores del dia. Adaptar el nivell lumínic de les estances, a mesura que es va fent fosc a l’exterior. 
  • Pantalles: supervisar l’ús de pantalles i limitar-ne l’ús durant el dia, evitar-les quan es faci fosc i s’acosti l’hora de sopar i anar a dormir. 
  • Alimentació: sopar aviat, en família, sense pantalles i evitant aliments processats i poc digestius.

Hem de tenir present que el descans nocturn és diferent en cada etapa del desenvolupament i en cada nen/a. Amb un tracte càlid, respectuós i acompanyant sempre les necessitats dels nostres nadons i infants, les nits es faran més agradables!

3- Una bona salut emocional.

La família és la primera escola d’aprenentatge emocional dels nostres fills. A casa és on tots aprenem a viure. Els adults acompanyem els infants en el seu procés de creixement, i tenim la gran oportunitat de construir uns pilars saludables que els sostinguin quan siguin grans.

Com a mares i pares, els hem de conèixer, saber com són realment i no perseguir com ens agradaria que fossin. És fonamental donar mostres d’estima, observar-los, escoltar-los i ensenyar-los a ser conscients de totes les seves emocions, validant-les.

Amb entorns on els petits es sentin còmodes, augmentarem la seva confiança i farem de la família el sistema més important dels nostres fills.

4- Una bona condició física, passant temps a l’aire lliure + activitat física regular.

El joc i l’activitat física a l’aire lliure són molt importants per al desenvolupament intel·lectual, motor, emocional i social dels infants. Equilibra i uneix les diferents esferes de l’aprenentatge, integrant aquestes habilitats a la seva conducta, millora el benestar físic i emocional, i afavoreix el bon descans nocturn.

La natura, a més, potencia la imaginació i la creativitat dels nens i nenes, fomentant la seva autonomia, iniciativa i independència.

El temps junts en entorns oberts i naturals és un temps de qualitat i d’atenció plena, que tota la família valora, gaudeix i reconeix.

Estimant-los, donant-los exemple i respectant la seva identitat pròpia, promourem un creixement madur i saludable.

Servei de Pediatria de Clínica Verna.

Saber més