Entrenament personal
10.03.23

Ciència, dona, esport i salut

WhatsAppXCopy Link
Ciència, dona, esport i salut defineixen molt bé el servei que oferim a Verna: l’entrenament personal. L’entrenament aporta beneficis en totes les etapes vitals de la dona:

Preconcepcional

L’activitat física moderada pot millorar la reserva ovàrica i les hormones relacionades amb la salut ovàrica, independentment de l’edat de les dones. 

L’exercici en dones amb sobrepès/obesitat que pateixen síndrome d’ovari poliquístic o infertilitat anovulatòria, pot conduir, aplicat amb o sense dieta, a la represa de l’ovulació. Segons l’evidència més recent, el mecanisme pel qual l’exercici afecta l’ovulació és, probablement, mitjançant la modulació de l’eix hipotàlem-hipofisiari-gonadal a causa de l’augment de l’activitat de l’eix hipotàlem-pituïtària-adrenal.

Embaràs

Els beneficis de l’entrenament durant l’embaràs estan més que comprovats per la ciència, i tenen múltiples beneficis tant per la salut materna com fetal, incloent menor incidència de preeclampsia (hipertensió associada a l’embaràs), reducció de la depressió postpart, prevenció de l’obesitat materna durant l’embaràs, menor nombre de complicacions fetals i neonatals, menor incidència de cesària, reducció i major control dels dolors vertebrals associats a l’embaràs, reducció de la diabetis gestacional, menor durada de les etapes del part…

L’entrenament personal especialitzat en l’embaràs, s’adapta a les necessitats fisiològiques i anatòmiques de cada dona i de cadascun dels trimestres de l’embaràs, utilitzant una base actualitzada de les recomanacions científiques i atenent les indicacions ginecològiques i mèdiques.

Postpart

L’entrenament postpart, s’enfoca al treball i a la recuperació del core i sòl pelvià i també al treball postural i de força, per tal de recuperar la vida activa i de qualitat de forma segura i progressiva, garantint una recuperació completa i sostinguda. 

Lactància

Moltes dones lactants volen començar a realitzar exercici i els sorgeixen dubtes i preocupacions sobre la seguretat del bebè en relació al seu creixement i la qualitat i quantitat de llet materna.
No sols s’ha vist que l’exercici no és perjudicial per a la llet maternal, sinó que a més sembla tenir alguns aspectes positius.

L’exercici físic durant la lactància prevé la pèrdua de massa òssia materna associada (exercici específic de força), i l’exercici durant l’embaràs millora la qualitat de la llet amb un perfil inflamatori i citocines que indueixen al major desenvolupament neuronal.

Menopausa

Les dones en edat de la menopausa, desenvolupen una sèrie de símptomes relacionats amb el canvi hormonal que afecten física i psicològicament. 

  • Salut òssia

La pèrdua de funció ovàrica té un gran impacte en la salut de l’esquelet femení i afavoreix la velocitat de pèrdua òssia durant la transició de la menopausa. Per a persones amb risc moderat de fractura per osteoporosi i/o amb limitacions funcionals, és aconsellable que professional realitzi una avaluació prèvia a l’exercici i prescrigui un programa d’exercici individualitzat que inclogui la prevenció de caigudes i la limitació de la columna vertebral.
Actualment, no s’ha determinat el programa d’entrenament òptim per prevenir osteoporosi i fractures relacionades, però hi ha un gran nombre d’evidències que avalen el paper dels programes combinats, amb exercicis d’impacte, exercicis de resistència dirigits als músculs units a la pelvis i la columna vertebral, i exercicis per treballar l’equilibri i la mobilitat.

  • Fogots i suors nocturns

La ciència més recent, ens diu que no hi ha relació entre l’exercici i una millora dels símptomes vasomotors relacionats amb la menopausa (és a dir, fogots i suors nocturns), encara que tampoc empitjoren. Tot i aixó, la seva intensitat sí que sembla estar relacionada amb el pes de la dona, per la qual cosa una baixada de pes, amb una intervenció nutricional combinada amb exercici, podria tenir efectes positius. 

  • Salut cardiometabòlica i salut mental

Durant la perimenopausa les dones experimenten una serie de canvis fisiològics a causa de la pèrdua d’estrògens. La condició física general (conjunt de flexibilitat, força i resistència cardiorespiratòria i velocitat-agilitat), s’associa amb menor BMI, massa grassa i circumferència de cintura (marcadors de salut cardiometabólica). També s’associa amb menor depressió, ansietat, afecte negatiu (estat compost per emocions negatives), millor estat positiu i millora de la qualitat del son.

  • Qualitat de vida durant la menopausa

D’altra banda, quan parlem de menopausa, la qualitat de vida se sol veure deteriorada a causa dels símptomes lligats a aquesta, que són inherents a un canvi hormonal important (el cessament d’estrògens relacionat també amb la desaparició de la regla). No obstant, la majoria d’estudis relacionen l’exercici amb una millora de la qualitat de vida general.

 

Així doncs, si una millor condició física està relacionada amb la qualitat de vida, quin tipus d'entrenament es recomana durant la menopausa?

El ioga i l’entrenament de sòl pèlvic, no són suficients per a la millora més global dels símptomes de la menopausa, pel qual a a Clínica Verna, ho combinem amb protocols més complets d’exercicis de força i exercicis aeròbic.