L’anquiloglòssia
El frenet lingual està present en totes les persones, però quan és curt pot alterar el moviment fisiològic de la llengua.
Si tens un nadó amb dificultats per agafar el mugró, podria tenir relació, entre d’altres factors, amb un frenet curt o ancorat, és a dir, amb una anquiloglòssia. Un dels primers problemes que dona aquesta alteració és un trastorn en l’alimentació del lactant i dolor en la mare. Punts clau que ens poden fer pensar en una funció limitada de la llengua:
- Dolor al mugró, clivelles. Mastitis.
- Dificultat en la succió, pèrdua del pit.
- Mal segellat labial, mal ajust dels llavis.
- Preses molt llargues, amb irritabilitat del bebé o bé s’adorm sense haver buidat el pit.
- Butllofa de succió (“callo”).
- Respiració oral.
- Refluxe accentuat.
- Estancament de pes.
Recorda que sempre que existeixi dolor o clivelles, és molt important revisar la postura i posició durant la lactància, valorar com s’enganxa el nadó i revisar les possibles dificultats orals (l’ajust dels llavis, la succió…).
No tots els problemes de lactància els hem d’atribuir a un frenet lingual curt amb limitació de la funció de la llengua, però sí és important buscar assessorament per part de professionals qualificats per abordar la qüestió, donat que l’anquiloglòssia té afectació més enllà de la lactància.
A Clínica Verna, disposem d’un equip interdisciplinar format en lactància i anquiloglòssia, que inclou llevadora, pediatra, odontopediatra, fisioterapeuta-osteòpata i logopeda neonatal, on podrem visitar-te i acompanyar-te sempre que ho necessitis.
Contacta amb nosaltres per demanar cita i obtenir la millor atenció per a tu i el teu nadó.