Nutrició maternoinfantil
Odontopediatria i Ortodòncia
27.11.23

La salut oral familiar

WhatsAppXCopy Link
A les visites d’odontopediatria mai ens cansem de repetir que la salut oral familiar és cabdal per aconseguir nens i nenes sense patologia dental. Amb uns bons hàbits alimentaris + una bona higiene oral, construirem les bases per aconseguir boques sanes.

Les famílies eduquem els nostres infants i adolescents en valors, educació emocional, educació per a la salut… Dins d’aquesta educació per la salut també cal que s’hi trobi l’educació alimentària. 

Els àpats en família tenen un gran potencial com a espais d’aprenentatge: aprenentatge d’hàbits saludables, d’hàbits d’higiene, d’hàbits d’alimentació cultural, de sostenibilitat,…

Els hàbits alimentaris que s’adquireixen a la infància repercuteixen directament en la salut actual i futura, i també en els hàbits que mantindran al llarg de la vida. Així, cal procurar que els menús que els oferim siguin el màxim de saludables, equilibrats i adequats a les necessitats nutricionals de cada etapa. 

Ho podem aconseguir de forma progressiva introduint petits canvis com el que us enumerem a continuació:
  • Iogurt natural enlloc d’ensucrat.
  • Pa integral enlloc de pa blanc.
  • Pasta i arròs integrals enlloc de pasta i arròs blanc.
  • Consumir oli d’oliva verge extra.
  • Evitar fregits.
  • Disminuir la sal i introduir espècies.
  • Carn vermella i processada: les noves guies d’alimentació recomanen disminuir molt el consum d’aquest tipus de carn, reduint-la a un consum esporàdic en comptes d’habitual.
  • Peix: diversificar el consum de peix,i incloure peix blau tipus verat, sorell, seitons, sardina, etc. 
  • Llegums: Quan s’ofereix un primer o segon plat de llegums no cal acompanyar-lo d’una altra font de carbohidrats ni de proteïnes ja que les llegums ja son molt riques en ambdós nutrients, a part d’aportar fibra, vitamines i minerals. Es poden oferir primer plats d’estofat de llegums amb hortalisses, curries, amanides de llegums…
  • Descobrir noves fonts de carbohidrats: per enriquir la cultura gastronòmica i nutricional dels infants és recomanable explorar més fonts de carbohidrats més enllà de pasta, pa, patata i arròs. Es poden utilitzar altres cereals i pseudocereals (mill, civada, fajol, quinoa, etc.) així com altres tubercles (moniato, nap, xirivia, etc.).
  • Per salut i sostenibilitat es recomana introduir als infants a les alternatives de proteïna vegetal almenys 1 vegada per setmana, ja que és important que s’hi acostumin i les incorporin com a aliments habituals (tofu, seità, tempeh, soja texturitzada, hamburgueses casolanes de llegums, falafels,…).
L’Odontopediatria i la Nutrició Maternoinfantil sempre van de la mà, I així és com ho transmetem a les nostres famílies dia a dia.